Hoe vaak moet ik een massage nemen?

 

Vandaag heb ik voor jullie een beetje wetenschap. Regelmatig krijg ik de vraag van de klanten, “Hoe vaak moet ik eigenlijk een massage nemen?” Er is geen duidelijk antwoord. Antwoord is afhankelijk van wat je wilt met massage bereiken. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Eigen fysieke conditie en levensstijl hebben daar grote invloed. In dit blog geef ik enkele tips die je kunnen helpen om jouw massageagenda gemakkelijk regelen.

Massagetherapeuten en mensen die weleens een massage ondergaan zijn zich bewust van de zijn positieve effecten. Maar hoe massage precies werkt en hoe vaak en hoe lang er gemasseerd moet worden voor het meest optimale effect daar is nog maar weinig over bekend. Dr. Rapaport, hoofd van de afdeling psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Universiteit van Emory, deed hier onderzoek naar.

Onderzoek naar effect herhaalde massages

De resultaten van het onderzoek van Dr. Rapaport verschenen in The Journal of Alternative and Complementary Medicine. Uit een eerder onderzoek was al gebleken dat er bij gezonde mensen, die eenmalig een Zweedse(ontspannende) massage ondergingen, meetbare veranderingen in het immuunsysteem en het endocriene systeem waar te nemen waren. Dit keer werd het onderzoek uitgebreid om te onderzoeken wat het resultaat is van herhaalde massages. De wetenschappers veronderstelden dat herhaalde massages mogelijk tot andere biologische en psychologische effecten kunnen leiden dan een enkele massagesessie. Het onderzoek werd uitgevoerd gedurende vijf opeenvolgende weken. De 45 proefpersonen werden onderverdeeld in vier groepen. Eén groep kreeg één keer per week een Zweedse massage een andere groep kreeg twee keer per week een Zweedse massage, weer een andere groep ontving één keer per week een massage met enkele lichte aanrakingen en de laatste groep ontving twee keer per week een massage met lichte aanrakingen.

Verrassende of niet resultaten

De resultaten van dit kleinschalige onderzoek waren zeer verrassend, omdat er een groot verschil was op te merken tussen de resultaten in effecten van de Zweedse massage tussen de mensen die gedurende vijf weken één keer per week een massage ontvingen en de mensen die twee keer per week een massage kregen. Bij de groep die op lange termijn één keer per week een massage kreeg, zagen de wetenschappers dat het diepgaand effect op het immuunsysteem voortduurde en sterker werd ten opzichte van bijvoorbeeld een eenmalige massage. Wanneer er twee keer per week een massage werd gegeven verdween dit effect. Daarvoor in de plaats kwam een nog groter effect op het endocrien systeem in de vorm van een sterk afgenomen gehalte aan stresshormonen als vasopressine en cortisol en een sterk toegenomen gehalte van het zogenaamde gelukshormoon oxytocine.

Nut van verder onderzoek

Over het algemeen kan er dus gesteld worden dat herhaalde massages duurzame cumulatieve effecten bevorderen. Maar daarbij is het wel belangrijk dat er rekening wordt gehouden met het feit dat verschillende doseringen en frequenties van massages ook verschillende biologische effecten tot gevolg kunnen hebben. In de praktijk zou dit bijvoorbeeld kunnen betekenen dat je als massagetherapeut een klant met een verzwakte afweer kunt aanraden om één keer per week een massage te ondergaan, terwijl je klanten met problemen als stress en depressie zou kunnen aanbevelen om twee keer per week een massage te ondergaan. Dit kleinschalig onderzoek kan massagetherapeuten helpen met het nog beter afstemmen van hun massagebehandelingen op de specifieke klachten van hun klanten.

Het is dus belangrijk om te weten

Het effect van massage is een cumulatie van verschillende zaken. Een enkele massage kan een langdurig bestaand probleem niet oplossen. Het heeft dagen, weken, soms jaren geduurd om klachten te ontwikkelen. Dit wordt niet in één massage-uurtje opgelost.

5 belangrijkste tips:

  1. Wanneer je massage wilt opnemen als onderdeel van een gezonde levensstijl (afvallen, gezond eten, meer bewegen ) dan is een aan twee maal per maand een passende frequentie.
  2. Als je bijzonder stressvolle tijden beleeft of langdurig op de toppen van je kunnen presteert, dan kan een behandeling van elke een à twee weken je een noodzakelijk patroon van ontspanning bieden.
  3. Sporters die zwaar trainen of intensieve workouts doen, komen bij voorkeur een tot twee keer per week. Zo kunnen zij de flexibiliteit en conditie van hun spieren op peil houden. In tijden van minder intensieve training of recreatief sporten is elke drie à vier weken voldoende.
  4. Wil je onderzoeken of massage kan helpen bij een vorm van chronische spierpijn, spierspanning of andere fysieke klachten, dan doe je er goed aan om de eerste tijd zeer frequent te komen. Wekelijks een bezoek aan de masseur in de eerste vier tot zes weken geeft zowel de masseur als jezelf een goed beeld van het effect van de massage. Daarna kun je samen bepalen of en hoe je verder gaat.
  5. Heb je acute klachten en wordt massage geadviseerd door huisarts, fysio of specialist? Dan kom je minimaal een keer per week, in eerste instantie meestal voor een kortdurende behandeling. Na drie weken moeten de klachten duidelijk verminderd zijn. Daarna kijk je met de behandelend massagetherapeut of en hoe je verder gaat om de klachten verder te behandelen en in de toekomst te voorkomen.

 

En nu de belangrijkste richtlijn: iedere persoon is uniek

Bovenstaande punten zijn alleen de aanwijzingen, geen strakke kaders. Een massage is niet zomaar een massage. Geen enkele massage is dezelfde, ze wordt telkens aan het individu, de toestand van het moment aangepast.

Wil je daar Healthy&Happy bij inschakelen, dan ben je van harte welkom om hier een afspraak te maken.

Bron:
The Journal of Alternative and Complementary Medicine – Volume: 18 Issue 8: August 13, 2012

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s