Sneler revalideren dankzij massage.

knee-2253047_1920Herstellen van een letsel kan een langslepend proces zijn. De lichamelijke beperkingen, ongemakken en pijnen kunnen bij de persoon in kwestie de nodige frustraties opwekken. Het revalidatieproces kan dragelijker worden met behulp van massage. Maar dat niet alleen, massage kan er ook voor zorgen dat de patiënt sneller revalideert.

Revalideren met behulp van sportmassage

Sportmasage is meestal is de beste massagevorm voor het revalideren na een letsel door een sportblessure of overbelasting. Deze werkt in tegenstelling tot een ontspannende massage dieper in op de weefsels en spieren.

De technieken worden bij een sportmassage echter met meer druk uitgevoerd. Om de spieren optimaal te activeren wordt er met meer drug gewerkt. Diepe effleurages of diepe strijkingen over de pijnlijke spieren in de richting van het hart verbeteren de doorbloeding. Petrissages zijn knedingen om de verkrampte spieren los te maken. Verder kan er ook op verschillende punten op de spieren met korte tussenpozen langduriger druk worden uitgeoefend, waardoor de spieren daarna beter kunnen ontspannen.

Fysiek genezingsproces versnellen

Massage draagt er op allerlei manieren aan bij dat het fysieke genezingsproces wordt bevorderd. Door de diep inwerkende massage wordt de bloedcirculatie gestimuleerd waardoor pijnlijke spieren en weefsels beter doorbloed raken. Het positieve gevolg hiervan is dat de afvalstoffen, bijvoorbeeld melkzuur in de spieren, beter worden afgevoerd. Een betere doorbloeding zorgt er ook voor dat spieren en weefsels beter worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen waardoor het herstelproces wordt geoptimaliseerd. Massage bevordert ook de afvoer van lymfevocht waardoor zwellingen afnemen. De beweeglijkheid van de spieren en gewrichten neemt hierdoor toe.

Pijn- en stressreductie

Doordat massage het fysieke genezingsproces versnelt voelen de spieren en gewrichten al gauw soepeler aan en pijnklachten nemen sneller af. Een sneller genezingsproces zorgt ervoor dat de betroffen persoon minder snel gefrustreerd raakt, zoals dat bij een langdurig herstelproces het geval kan zijn. Maar dat is niet de enige reden waarom massage pijn- en stressreducerend kan werken. Massage heeft namelijk ook invloed op het hormoonstelsel. Bij massage wordt de aanmaak van het hormoon oxytocine gestimuleerd. Dit hormoon zorgt voor een vredig en ontspannen gevoel, waardoor de pijn dragelijker wordt. Daarnaast zorgt massage er ook voor dat de productie van het stresshormoon cortisol afneemt. Dit zorgt voor nog meer ontspanning. Ook de aanmaak van endorfine wordt gestimuleerd door massage. Endorfines zijn lichaamseigen pijnstillers.

Belangrijke aandachtspunten en contra-indicaties

Begin niet meteen na het oplopen van het letsel met masseren, maar pas 24 tot 48 uur later. Je mag niet masseren in het geval van open wonden, ontstekingen, botbreuken en gescheurde spieren en pezen. Andere contra-indicaties zijn tumoren, verstoringen in de bloedcirculatie als vaatziektes en besmettelijke huidziekten. Tevens mag massage enkel bij een blessure gegeven worden in samenspraak met de behandelende arts.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s