Over gezond hart…

menselijk-hart-ontwerp_1048-1855

Ons hart is dé belangrijkste spier in je lichaam. We zorgen er echter niet zo goed voor, totdat het hart niet meer  goed werkt. Om hartziekten, die een van de meest voorkomende doodsoorzaken zijn, te voorkomen, moeten we alles in het werk te stellen om dé gezond hart te behouden.

Het verminderen van het risico op hartziekten is eenvoudig. De kleine dingen die je aanpast in je dagelijks leven kunnen het verschil maken. En het is de moeite waard om eraan te werken. Hierbij een paar tips die je leven gezonder kunnen maken.

Voldoende slaappeople-2537324_1920

Hoeveel is genoeg? Dat hangt af van de persoon. Het wordt echter geschat dat je als volwassene tussen zeven en negen uur slaap moet krijgen.

Niet alleen te weinig, maar ook te veel slaap is slecht voor het hart en vergroot de kans op hartfalen. Tijdens de slaap verandert de hartslag. Hoe dieper de slaap, hoe trager de hartslag en de ademhaling. Dus, slaap wel…

Een evenwichtig dieetvegetables-2387402_1920

Het is niet de bedoeling om alles wat niet gezond is van jouw menu te schrappen. Het is wel de bedoeling om verzadigde vetten, gefrituurd voedsel, suikers en zout moet verminderen. Jouw eetpatroon moet veranderen.

  • Meer groenten en fruit is altijd goed. Ze bevatten weinig calorieën en veel vezels, geven snel een vol gevoel.  Ze bevatten veel belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten.Vijf stuks fruit en groente per dag, is het minimum!
  •  Amandelen, walnoten, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten, pistachenoten, paranoten, macadamia’s allemaal super gezonde noten en het beste is als je er iedere dag een ‘handje’ van eet. Ze bevatten veel onverzadigde vetten, dat zijn de goede vetten die het cholesterolgehalte verlagen en die er voor zorgen dat het je een vol gevoel geeft waardoor het je honger meteen stilt.
  • Wees voorzichtig met de hoeveelheid rood vlees, kant-en-klare gerechten waar te veel zout zit

Bewegingdumbbells-2465478_1920

Een zittende levensstijl is een van de belangrijkste risicofactoren voor een hartziekte. Sport en beweging bieden veel voordelen zoals gewichtsverlies, verbetering van fysische conditie en een verlaging van de cholesterol.

Voor volwassenen wordt aanbevolen om minstens 150 minuten matige lichamelijke activiteit per week te krijgen bv 5 keer 30 minuten stevig stappen.  De ideale activiteiten zijn wandelen, fietsen, zwemmen of joggen. Let op als je niet aan sport gewend bent.

Gezond snoepenmixed-1938302_1920

Dit kan thuis of op kantoor zijn. Probeer de gewoonte om ongezonde snacks te nuttigen, te veranderen en vervang deze voor gezonde opties.

Yoghurt met ontbijtgranen of fruit is perfect snack. Een keer thuis na het werk, neem noten, zonnebloempitten of amandelen. Wortels met hummus- of auberginecrème? Er zijn tal van mogelijkheden binnen handbereik!

Opletten met stresshurry-2119711_1920

Relatie tussen stress, angst en hartproblemen is heel nauw. Stress is een normale reactie van ons lichaam op noodsituaties. Het helpt ons scherp te blijven en alert te reageren. Langdurige of hevige kortdurende stress kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Stress wordt ongezond als het lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen. Kies een voor jouw werkende manier van ont-stressen, bv yoga, wandelen, lezen, boxen, paarden rijden of mediteren.

Roken? Echt verboden…cigarette-110849_1280

Tabak heeft het een giftig effect op je hart, aders en bloedvaten. Blijf uit het rook van sigaretten af.

two-types-of-wine-1761613_1920

Alcohol is niet slecht als het gaat over het drinken van een glas rode wijn per dag, het is zelfs gezond. Als er te veel gedronken wordt, kunnen ernstige hartproblemen voorkomen. Het ontstaan van hartziekten houdt vaak verband met het drinken van te veel alcohol.

 

Dus alles met mate en gezond verstand!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s