De voordelen van massage voor het lichaam

Iedereen heeft een andere opvatting over massage, wat massagetherapie is en waar het goed voor is. Voor sommige mensen is het een luxe of een manier om zichzelf te verwennen. Voor anderen is het een manier om te herstellen van een blessure. Bij deze wil ik jullie graag uitleggen hoe massagetherapie voor iedereen kan bijdragen tot een betere gezondheid.

Fysieke voordelen

Wij gaan pas zoeken naar een behandeling wanneer we pijn hebben, of wanneer we ergens “last” van beginnen te krijgen.  Massage is vaak een fantastische manier om deze klachten te behandelen, maar het kan ook preventief ingezet worden, juist om te vermijden dat men pijn krijgt.

Regelmatig de tijd nemen voor een massage kan die eerste ongemakken behandelen voor het zover komt.

Experten schatten dat zo’n 90% van de ziektes stress gerelateerd zijn.  Stress aanpakken voor het uit de hand loopt, kan u een heleboel pijn besparen én een pak geld op lange termijn.

  • Verlichting van rugpijn

Of nekpijn, of schouderpijn… of eigenlijk eender welke musculoskeletale pijn.  Massage helpt om gespannen spieren te ontspannen en om verklevingen, triggerpoints en tender points in de spieren weg te werken.

Verklevingen in je spierweefsel wil eigenlijk gewoon zeggen dat het “aan elkaar plakt”.  Door het spierweefsel weer los te maken met een onze deep tissue massage, kunnen je spieren weer gemakkelijker bewegen, verhoogt je flexibiliteit en je bewegingsmogelijkheden en zou de pijn bij het bewegen moeten afnemen.

Triggerpoints en tender points zijn hypertonische, specifiek gelokaliseerde punten.  Het zijn kleine plekjes in de spieren die gevoelig zijn voor aanraking.  Een triggerpoint is een punt dat pijn vaak op een andere plaats in het lichaam laat uitstralen, terwijl de pijn van een tender point meer gelokaliseerd is.

  • Verlichting van hoofdpijn/migraine

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, elk met haar eigen subcategorieën. Elk van deze hoofdpijnen kan verminderd of zelfs verholpen worden door massage.

migraone

Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning in de spieren. Dit type hoofdpijn is vaak het gevolg van gespannen spieren in rug, schouders, nek, hoofd en/of aangezicht. Spanningshoofdpijn kan op een pijnschaal variëren van mild tot ernstig. Door het opsporen en ontspannen van de spieren die verantwoordelijk zijn voor de pijn, kan massage de hoofdpijn op het moment zelf verlichten. Ontspanning Massage ter voorkoming van hoofdpijn kan de frequentie en de ernst van chronische spanningshoofdpijn verminderen.

Een migraine wordt veroorzaakt door abnormale hersenactiviteit of door een chemisch onevenwicht in de hersenen. Een diagnose voor migraine moet gesteld worden door een arts.  Wat er tijdens een migraine in de hersenen gebeurt is vergelijkbaar met een hartaanval.  Een acute migraine is ernstig op de pijnschaal.
Voor mensen die last hebben van chronische migraine kan een regelmatige Nek Hoofd Massage zorgen voor een afname in de frequentie en de ernst van de pijn.  Een massage heeft invloed op je hormonen- en endorfinelevels, wat kan zorgen voor een meer normale chemiehuishouding in je hersenen.

  • Verlichting van gewrichtspijn

pijn

Soms doen gewrichten pijn omdat de omliggende spieren te strak gespannen staan, waardoor er een overbelasting op het gewricht ontstaat.. Soms zijn de spieren te los waardoor er te veel beweging mogelijk is in de gewrichten. Beide oorzaken kunnen redelijk gemakkelijk aangepakt worden door massage, door zich te focussen op de spieren die verantwoordelijk zijn voor de pijn.

Massage kan nuttig zijn voor dit soort gewrichtspijn omdat het helpt om gespannen spieren rond de gewrichten losser te maken en lichte mobilisaties kunnen zorgen voor een groter bewegingsbereik. Massage is nuttig in de periodes van remissie, maar mag niet gegeven worden bij een acute ontsteking.

 

  • Stretchen voor verhoogde flexibiliteit

streching

Massage helpt je flexibiliteit te verhogen door spanning in de spieren te verminderen.  Spieren die te strak gespannen zijn, kunnen het bewegingsbereik van de gewrichten belemmeren.  Door de spierspanning te verminderen, kunnen gewrichten beter bewegen met een groter bewegingsbereik en flexibiliteit tot gevolg. Veel massagetherapeuten gebruiken stretchtechnieken die bedoeld zijn om de flexibiliteit te verhogen.  Praat dus met uw therapeut over het doel van je Zweedse Massage.  Als je hem of haar laat weten dat het verhogen van flexibiliteit een doelstelling is, kunnen zij je beter helpen om dit doel te bereiken.

Oefeningen voor verzwakte spieren

Door de spieren te stimuleren en de gewrichten te mobiliseren, kunnen verzwakte spieren weer versterkt worden. Bedlegerigheid en blessures zijn twee extreme situaties, maar eigenlijk hebben de meeste mensen wel verzwakte spieren. Spieren die te gespannen of te los zijn kunnen verzwakken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een onevenwichtige houding. Het aanpakken van deze onevenwichtigheden door middel van massage en door aanpassing van je dagelijkse activiteiten en je lichaamshouding, zorgen voor een versteviging van verzwakte spieren.

Betere bloedcirculatie

Massage kan helpen om je bloeddruk te verlagen en je bloedcirculatie te verbeteren, evenals vele symptomen verlichten die hiermee gepaard gaan. Vele massagetechnieken helpen om je bloed maximaal naar het hart terug te pompen en afvalstoffen af te voeren via de lymfevaten. Bij het verbeteren van de bloedcirculatie is het vooral nuttig om aandacht te besteden aan de armen en de benen. Meldt hoge bloeddruk zeker aan je therapeut zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

Verlichting van PMS symptomen

pms 1

Massage helpt ook om PMS symptomen (premenstrueel syndroom) te verlichten, zoals krampen, vermoeidheid en vochtophoping. Het helpt om je te ontspannen, wat op haar beurt weer helpt bij stemmingswisselingen, depressie en zelfs angstaanvallen.  Het kan ook helpen om de pijn te verzachten van hoofdpijnen die gepaard kunnen gaan met PMS.

Vermindering van spijsverteringsklachten

Massage is ook ideaal om spijsverteringsklachten te verminderen.  Gasvorming, constipatie en een opgeblazen gevoel om er enkele te noemen. Buikmassage is zeer geschikt voor de behandeling van vele spijsverteringsklachten, maar het is een contra-indicatie voor sommige aandoeningen. Vergeet dus niet je massagetherapeut in te lichten wanneer je een aandoening hebt waarbij voorzichtigheid geboden is.

Zoals jullie gelezen hebben massage is een geweldige manier om je lichamelijke gezondheid en algemeen welzijn te verhogen.  Mensen die regelmatig een massage nemen worden minder vaak ziek, ervaren minder stress en voelen zich in het algemeen beter in hun vel.

Laat bij elke massage opnieuw aan je massagetherpeut weten welke klachten je heb.  Hoe beter je therapeut weet wat er in je lichaam gebeurt, hoe beter hij of zij je kan helpen om je beter te voelen. Hierbij een overzicht van therapeutische massages van Gezondheids Studio Healthy&Happy. Reserveren kan je hier.

 

Advertenties